På mitt nattduksbord ligger just nu överst i bokhögen: Sinhue – egyptiern av Mika Waltari. I går kväll läste jag stycket:

“På huvudet bar hon en tung blå peruk, och hon bar många röda smycken och hennes ögonbryn var färgade svarta, och under ögonen hade hon grönt smink. Men grönare än allt grönt var hennes ögon och de var som Nilen i sommarhettan”

Jag var ganska trött och kanske därför lite tramsig till sinnes, men blev full i skratt. Det har inte hänt så mycket på 3500 år trots allt. Blått hår och grön under ögonen! Det låter som en riktig skönhet, eller hur?
Kommer osökt att tänka på lille Pelle som var på besök hos sin mormor. Mormodern hade tagit på sig en ny klänning till vilken hon bar de vanliga örhängena och halsbanden. Hon frågade Pelle vad han tyckte. Pelle tittade länge på sin mormor och sade: Joo du är så fin mormor – precis som en julgran!

Nästa tanke var det där med Nilen – lika grön som Nilen i sommarhettan!! Hmm, vi förfäras över algblomning och många barn kan inte bada i insjöar för att vattnet “ser så äckligt ut”. Träffade en kvinna i somras som inte kunde äta ett plommon plockat direkt från trädet – det var ju inte tvättat!! Inte konstigt att vi blir magsjuka så fort vi reser utomlands. Fast det är klart, just Egypten kanske är lite speciellt även om man inte dricker vatten från Nilen. När jag var där åt jag av allt och provsmakade det mesta – är man nyfiken så är man. Även jag drabbades av “mumiens hämnd” och blev riktigt magsjuk samma dag vi skulle åka hem.
Synd att så många reser till Egypten utan att egentligen se något annat än hotellet, havet, baren och andra turister.
Här skulle vi just ge oss iväg på en heldagsritt genom öknen. Att galoppera med kamel var en upplevelse och en sak jag länge velat prova. Precis som att köra snöskooter – det har jag aldrig gjort – men det ska bli…nångång.
Boken jag läser just nu. Utgiven 1945
Apropå Egypten så kommer utsidan på Lexicon [ lajkt itt saonds ] att se ut ungefär så här.