Sonen kom hem och berättade om ett ungdomsforum som skolan var involverad i.
Årets forum ska äga rum i Ungern i början av augusti och för att komma med i urvalet skulle man skriva ett brev på engelska och berätta lite om sig själv och varför man ville vara med.

Som alltid när det gäller sonen var det snabba ryck som gällde – brevet skulle vara inlämnat på fredagen och han berättade detta på onsdagen.

Jodå, jag kunde visst tänka mig att hjälpa honom – dock inte med att skriva brevet.
Jag försökte förklara att hans chanser att komma med hade säkert minskat högst betydligt om det var uppenbart att någon annan skrivit. Däremot hjälpte jag till att gå igenom vad brevet kanske skulle innehålla och hur det kulle se ut rent formmässigt.

Sonen skrev sitt brev. Givetvis var det nerlusat med mer eller mindre märkliga stavfel. Jag rådde honom att först köra stavningskontroll på svenska, försöka få bukt med det värsta och att visa mig det sedan.
Nu är jag klar meddelade han glatt – nejdå jag behövde inte kolla, han hade allt under kontroll. Jaha, och nu då undrade jag. Jo nu skulle ju brevet översättas. Jag sade att om inte jag hade varit här, så hade du väl sannolikt kört texten i Googles översättare, elle hur? Sonen skrattade och medgav att: jo, så var det nog.
Gör då det sade jag. Det är ju meningen att du ska göra det här själv.

Brevet började: My name is Bear
Lite längre ner i texten stod det: I would like to extract coma values
Nu kunde jag inte hålla mig för skratt, gick till hans svenska text och läste:
jag skulle vilja koma ut i värden.
Koma finns ju och världen är ju inte någon logisk stavning.
I slutet av brevet hade han beskrivit att han är bättre på att prata och diskutera än att skriva, samt att hans föräldrar ibland tror att han skulle kunna prata ihjäl folk. Det sista översattes med: talk to death people

Vi fick många glada skratt den kvällen och nu skojas det friskt om huruvid hans koma-värden är höga eller inte på morgonen.

Brevet kom iväg i tid, och igår hade sonen blivit kallad till rektorn. Han hade blivit utvald att få åka till Ungern!!!! YES vad kul – det behövde han!
Vilken kick för självförtroendet! Nu måste han använda sin engelska. Det kommer ungdomar från England, Wales, Frankrike, Estland, Spanien, Serbien och Polen.