Barnen går nu i skolan “på landet”. Upptagningsområdet är ganska stort, så skolan är inte så liten som det låter. En högstadieskola med ungefär 400 elever. Det är hälften av antalet i stan. I klasserna är de ca 20 stycken jämfört med de 30 – 33 som var fallet tidigare. Skolan har en egen simhall! – Fantastiskt! På skolan håller även skytteklubben till ett par gånger i veckan. Dit kan man gå när man känner för det. Man får hjälp och ledning och tavlorna kostar 10:-. Musikskola finns. Vi blev förvånade när sonen glädjestrålande kom hem och sade att om det var OK för oss, så kunde han få börja spela trummor – något som han tjatat om i flera år nu. Visst var det OK för oss. Undervisningen sker på skolan och avgiften är blygsam. Man kunde få välja mellan många olika instrument och flera av dem kunde man dessutom få hyra till en väldigt modest kostnad. I anslutning till skolan finns en fritidsgård. Där kan man spela biljard, data- och TV-spel. Man kan lyssna på musik, spela själv eller bara sitta och prata. Man kan köpa smågodis eller frukt. Det går också att få en micropizza eller en macka om man är hungrig. Personalen är engagerad och hittar på saker hela tiden, allt ifrån Halloweendisco till biljardtävlingar. Enda nackdelen är att öppettiderna är något begränsade. Till exempel har man inte öppet lördagar och söndagar. Även kvällstid kunde man ha haft öppet något längre.

I det stora hela – bortsett från att det även här tyvärr förekommer både förstörelse och mobbing – så är jag imponerad av möjligheterna. I Malmö var det annorlunda – på gott och ont. Där har man ingen simhall alls sedan AqvaKul stängdes. Musikskolan är ett mysterium med långa köer. Fritidsgården är en överfull liten coh sliten lokal där mer eller mindre berusade ungdomar hänger och dit polisen åker när de har tid och när allt gått fullständigt överstyr. En annan positiv sak är att grupptrycket tydligen fungerar annorlunda “på landet”. Kravet på märkeskläder, de rätta skorna och tillbehören är inte lika stort. Likaså är det mera OK att vara annorlunda – kanske kan bero på att fler verkar vara annorlunda.

När man diskuterar landsbygd är det ganska enkelt som vuxen att finna och formulera argument för varför det är bättre att bo på landet. Men för ungdomar är det svårare, de ser inte de positiva sidorna därför att de inte har något att jämföra med. Ska man få unga att tycka det är “coolt” eller vara stolta över sin bygd måste man förse dem med jämförelsematerial på något sätt.

Hur gör man då?

Det finns några som jobbar med att marknadsföra landsbygden bland unga.
Ren propaganda – Ung på LANDsbygden – U-Land

www.u-land.se